torsdag 10 december 2009

DAGENS KLOTTER 29 - Sjukersättningarna 1, SGI m m

MORGONSÄNDNINGAR  - ONEFM.SE
Lyssnar på morgon sändningarna ifrån Onefm.se, där man tar upp sjuk ersättningarna och vad som händer en del efter nyår. Man drog då ett exempel på max ersättningen 680 kronor per dag brutto, och nämnde sedan att man inte ansåg sig klara sig på detta. Nej, man måste ju alltid ta in i beräkningarna att alla är ju definitivt inte utan skulder... Man har då heller inte tagit reda på att det är väldigt få av oss som lever på så mycket som 680 kronor per dag!

Om du skall leva under normala förhållanden utan att måsta tänka på allt du handlar och skapa överenskommelser om avbetalning hos många fordringsägare, bör det räknas med en topp beräkning, d v s att en person kan ha ALLA dessa poster samtidigt. Du som ensamstående med två större barn och ex. hundägare bör då minimum ha per månad:

5000 i månaden till mat och hygien (flickor kräver mera under hygien)
Ex. en normalstor 3-rummare ca 5500-6000
300 till El
Telefon/Bredband inklusive abonnemang, cirka 1000
Fackavgifter 300-500
Kläder 1500
Tandläkare vuxen minst 500 ( till buffert)
Hundägare, (besök 3 ggr per år) 800kr/månad (till buffert)
Trygg hemförsäkring 150-200 / månad
Barnförsäkringar 250
Pensionsförsäkring 300
Studielån minst 1000 per månad

Netto: 17350
Barnbidraget är 2200
Bidragsförskottet 2546

Du måste alltså ha cirka 12604 kronor i egen netto inkomst. En sjukersättnings berättigad har 7000-8000 kronor efter skatt. Det fattas alltså i runda tal 4000-5000 kronor i månaden om man inte skall söka bostads bidrag. Detta bidrag blir inte heller så högt.
ÖKAT BIDRAGSBEROENDE
Här har vi felet och bidragsberoendet ökar. Detta samt att man ifrån sociala inte beräknar de faktiska kostnaderna utan lever i fantasi tabeller, utesluter människors lån m m, gör att vi faller tillbaka i socialberoende efter ex. att ha hamnat hos kronofogden. Istället skulle man hjälpa folk med små lån och studieskulder, innan de blir större, så slipper man sedan hjälpa dem med skuldsanering, d v s betala höga belopp till banker m m. Man kan inte förlita sig på att släkt och vänner skall betala ens skulder via garant skrifter, eller övertagande av lån. Vi måste kunna klara oss själva i dagens Sverige.

SKATT
Jag frågar mig också hur mycket skatt regeringen får tillbaka? Hela systemet är fel, och jag tror också att man som höginkomsttagare verkligen skulle prova på att leva på socialbidrag i några månader. Få uppleva alla stressande samtal med myndigheter, avtal om avbetalning m m. Till detta att dessutom vara sjuk. Hur kan de någonsin tro att folk skall komma tillbaka friska till ett jobb när de blir behandlade så här? Vem vill vara hemma och vara sjuk???? Vem vill inte ha arbetskamrater att snacka med? Vem vill inte göra rätt för sig helt???

SGI - Försäkringskassan
Bara i mitt fall hade jag arbetat ihop en bra SGI innan jag blev sjuk. När sjukersättningen satts in tog försäkringskassan runt 3000 kronor netto av oss per månad! Det känns...Nu har jag hört att man aldrig får tillbaka sin gamla SGI heller om man återgår i arbetssökande. Detta kallar jag stöld! Ren och skär stöld och jag hoppas verkligen alla drabbade protesterar emot detta. Det här är inte normalt eller mänskligt i ett så pass rikt land som Sverige. Kanske höginkomsttagarna kan avvara lite av sina löner till sjuka, pensionärer och a-kasse folk???? Kanke FK skall börja lita på läkarna på hälsocentralerna/sjukhusen istället för att ha en egen läkare som aldrig träffar patienten som bestraffar sjuka människor med att kasta ut dem i arbete för tidigt.

VARFÖR ÄR FOLK SJUKA?
Jag tror inte jag vill höra något mera om varför folk är sjuka och faller av, det beror ju naturligtvis på att man inte tillåts leva ett mänskligt liv!  Även de som arbetar idag slits ju ut genom att måsta göra flera personers arbeten.

Man kan inte bara skriva ner en lag och sedan använda folk som trial and error och sedan säga "Ojjj, vart det så illa?" För det är ju ändå regeringen som får betala priset i slutänden av det här genom att folk inte kan betala skatt för sig och blir bidragsberoende.

Vakna Sverige innan alla ligger på gatan! Vi behöver inget USA system här.

Inga kommentarer:

SAMLA POÄNG OCH KVITTERA UT PRESENTER